The long house apartment building has been designed as a pilot project on the theme of ‘sufficiency’. The apartment building takes the form of an urban terraced row. Its concise building shape links with the adjacent residential tower block and corner shop to form a memorable ensemble that has an identity-establishing power.
Based on the idea of sufficiency, the two-storey apartments, which are mainly intended for one-person or two-person households, are divided into the types S, M, L and XL – not according to the number of rooms, but according to their absolute size. This gives rise to a new type of apartment – the maisonette loft.
The maisonette loft consists of a two-storey spatial configuration connected by an air space. Instead of having areas divided by walls, the maisonette loft is divided vertically into two levels that are connected by the air space. This creates a spatial experience of maximum roominess. The fittings in the maisonette lofts are limited to the minimum necessary. A galvanized-metal spiral staircase, a bathroom and a robust, expandable kitchen are the basic elements in each apartment.
A façade with two-storey wooden elements has a low-maintenance surface of large corrugated fibre cement panels. The staggered façade is faced with glazed wooden cladding, giving the terraces a homely quality.

2019-2022

Location: Regensdorf, Switzerland

Programme: Apartment building

Client: Pensimo Management AG

Net Surface: 3'584 m2

Competition: First prize

Project Status: Ongoing